Δυνατότητα εύρεσης λέξης κλειδιού που μας ενδιαφέρει στα παρακάτω θέματα!!

Google
 

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Οι "μαχαιριές" στο ποδόσφαιρο

Ακόμη μια μαχαιριά δέχθηκε το κυπριακό ποδόσφαιρο την Κυριακή το βράδυ. Μερίδα λεγόμενων οπαδών "μαχαίρωσε" άλλη μια φορά την αθλητοπρέπεια και το ευ αγωνίζεσθαι, απλά γιατί δυστυχώς η γηπεδική αλητεία στην Κύπρο ζει και βασιλεύει, και ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα μπορέσει κάποιος να βάλει φρένο.

Το πλέον τρομακτικό και ανησυχητικό, έχει να κάνει με την επόμενη μέρα, όπου κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα ξημερώσει. Η πλέον οδυνηρή "μαχαιριά" στον αγνό φίλαθλο κόσμο έχει άμεση σχέση με τις σπασμωδικές ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. Οι ποδοσφαιρόφιλοι στον τόπο μας έχουν κουρασθεί να ακούν συνεχώς ότι όλοι "καταδικάζουν" και ότι θα βρουν μέτρα να πατάξουν το φαινόμενο.

Κανένας δεν διαπιστώνει ουσιαστικά αποτελέσματα, αντίθετα πολλά από τα κρούσματα είναι πολύ πιο σοβαρά από τα προηγούμενα. Ο φίλαθλος κόσμος ανησυχεί αφού βλέπει ότι μέχρι σήμερα δεν θρηνήσαμε θύματα από καθαρά θέμα τύχης. Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Ας γίνει κάτι... Η καταδίκη των επεισοδίων δεν είναι αρκετή για να απομονώσει τη βία, ο κάθε εμπλεκόμενος επιβάλλεται να αναλάβει το κομμάτι της δικής του ευθύνης για να προστατέψουμε το άθλημα.

Αυτή την φορά έκαναν την εμφάνιση τους και σουγιάδες. Φυσιολογική εξέλιξη και ας μην προσποιούνται ότι σοκάρονται οι παράγοντές μας (σωματειακοί και ομοσπονδιακοί). Διότι αν δεν λιώσεις το φίδι όταν είναι μικρό, μεγαλώνει και σε τρώει. Εξάλλου, για χρόνια τώρα παρακολουθούμε μια συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας στον κοινωνικό μας χώρο, η οποία εκδηλώνεται και στους αθλητικούς χώρους με όλες τις ιδιαιτερότητες της βίας της μάζας.

Ας θυμηθούμε μερικά "εκληματικά" περιστατικά της τελευταίας πενταετίας που προκάλεσαν τον αποτροπιασμό της φίλαθλης κοινής γνώμης:

Οι τραγωδίες...

26/11/2005 ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ
Ένας νεκρός και 27 τραυματίες, 16 αστυνομικοί και 11 πολίτες, ήταν ο θλιβερός απολογισμός του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο Στάδιο το βράδυ του Σαββάτου. Νεκρός λοχίας της ΜΜΑΔ, Μάριος Μαλέκος, από παθολογικά αίτια, κατά την άσκηση καθήκοντος. Συγκεκριμένα, μετά το τέλος του αγώνα, μέλη της αστυνομίας προσπάθησαν να συγκρατήσουν τους οπαδούς της ΑΕΛ στην κερκίδα τους μέχρις, ότου αποχωρήσουν οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ για αποφυγή επεισοδίων όπως είχε συμφωνηθεί στις συσκέψεις της αστυνομίας με τα εν λόγω Σωματεία. Μετά την παρέλευση 18 λεπτών περίπου μετά τη λήξη του αγώνα, οπαδοί της ΑΕΛ, απρόκλητα και χωρίς κανένα λόγο επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν στις εξόδους του Σταδίου και κατάφεραν με την βία να εξέλθουν από το Στάδιο. Ακολούθως συνέχισαν να οχλαγωγούν στη γύρω περιοχή του Τσιρείου Σταδίου και να πετροβολούν εναντίον των αστυνομικών και των αποδυτηρίων.

26/9/2004 Νέα Σαλαμίνα-ΑΠΟΕΛ:
Θλιβερά επεισόδια σημάδεψαν τον αγώνα πριν την έναρξη του όταν μια μερίδα κάποιων, που θέλουν να είναι φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ, εισόρμησαν στην κερκίδα των οπαδών της Σαλαμίνας και άρχισαν να τους υβρίζουν. Η "απάντηση" ήρθε μετά την λήξη όταν οπαδός του ΑΠΟΕΛ, Μάριος Χαραλάμπους, δέχθηκε μαχαιριά. "Το μαχαίρι πέρασε χιλιοστά δίπλα από την καρδιά κι έφτασε μέχρι το συκώτι...", ανάφερε το ιατρικό δελτίο μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ο τυχερός μέσα στην ατυχία του, οπαδός του ΑΠΟΕΛ. Αν πιστέψουμε τους γιατρούς, δεν θρηνήσαμε από καθαρά θέμα τύχης...

29/4/2006 Ανόρθωση-ΑΠΟΕΛ
Μετά την λήξη του ντέρμπι στο "Αντώνης Παπαδόπουλος", συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη τον άγριο ξυλοδαρμό από 8 τουλάχιστον άτομα του 56χρονου φιλάθλου της Ανόρθωσης, Αγγελου Μηνά, στην παρουσία του μικρού παιδιού του. Η εγκληματική αυτή ενέργεια κατέγραψαν οι αυτοματες καμερες που υπήρχαν εξω απο το σταδια. Μάλιστα, φαινεται ένα άτομο φαίνεται να ριχνει μια πετρα στο κεφαλι του 56 χρονου ανδρα που ξυλοκοπηθηκε. Αυτος παραδοθηκε μονος του στην αστυνομια και ειπε οτι επραξε απο εν βρασμω ψυχης! Ο 56χρονος πηγε στο νοσοκομειο με κρανιοεγκεφαλικες κακωσεις, αλλα ευτυχως δεν παρουσιαζει σημερα οποιδηποτε προβλημα.

25/9/2004 Αλκή-Απόλλων
Η θριαμβευτική επιτυχία της Αλκής, η οποία συνέτριψε την ομάδα της Λεμεσού με 6-1, προκάλεσε την οργή των οπαδών του Απόλλωνα που ξέσπασε. Με μαζική επίθεση κτύπησε άναδρα δύο αστυνομικούς, και τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων δεν σημειώθηκαν τα χειρότερα.

Η ρίψη αντικειμένων

27/03/2002 Ημιτελικός Κυπέλλου Ομόνοια-Ανόρθωση
To τέρμα του Kόβαλτσικ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου έβαλε τέρμα στο όνειρο της Oμόνοιας για πρόκριση στον τελικό μετά το 3-0 με το οποίο έχασαν στο πρώτο παιχνίδι. Mοιραία οι οπαδοί της Ομόνοια, βλέποντας το όνειρο να χάνεται, ξέσπασαν με ενέργειες που μόνο ντροπή προκαλούν. Όλα άρχισαν πριν από τη σέντρα για το δεύτερο ημίχρονο, όταν ο πυρήνας των οπαδών της Oμόνοιας, που βρισκόταν πίσω από την εστία που κατέλαβε ο Nίκος Παναγιώτου, ξεκίνησε να ρίχνει διάφορα αντικείμενα στο γήπεδο λίγο πριν αρχίσει, με καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών, το δεύτερο 45λεπτο. Kαι όσο ο χρόνος κυλούσε τόσο πιο πολλά αντικείμενα έπεφταν στο γήπεδο. Έτσι, στο 83΄, ο διαιτητής Kώστας Θεοδότου, ο οποίος έδωσε αρκετές ευκαιρίες προηγουμένως στη μερίδα αυτή των οπαδών της Oμόνοιας, πήρε τους βοηθούς του και εγκατέλειψε τον αγωνιστικό χώρο.

8/5/2004 Ημιτελικος Κυπέλλου ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ
Ενα αντικείμενο που έριξαν ανεγκέφαλοι φίλαθλοι από την κερκίδα του ΑΠΟΕΛ στο 83’ που κτύπησε το διαιτητή Ανδρέα Δημητρίου, λίγο πιο πάνω από το μάτι, είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα με την ΑΕΛ, ενώ το σκορ ήταν 1-0 για το συγκρότημα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που επιζητούσε το δεύτερο τέρμα. Ο διαιτητής, στο φύλλο αγώνα έγραψε ότι στο πιο πάνω λεπτό διέκοψε το παιχνίδι, γιατί τραυματίστηκε στο κεφάλι από ρίψη αντικειμένου από την κερκίδα του ΑΠΟΕΛ.

20/3/2005 Ανόρθωση-Απολλων
Aδοξο τέλος είχε το παιχνίδι Ανόρθωσης – Απόλλωνα, αφού ο διαιτητής Λεόντιος Τράττος αποφάσισε τη διακοπή του στο 38’ και μετά το δεύτερο τέρμα της Ανόρθωσης. Στη φάση του δευτέρου τέρματος και ενώ πανηγύριζαν οι οπαδοί της Ανόρθωσης, από την κερκίδα των νεαρών φίλων της που ήταν πίσω από την εστία του Σωφρόνη Αυγουστή, έπεσε κροτίδα και αμέσως ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα έπεσε στο έδαφος, τραυματισμένος στο πόδι. Ακολούθησε έκρυθμη κατάσταση στο γήπεδο, αφού οι παίκτες του Απόλλωνα υποστήριζαν ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει ο Σ. Αυγουστή, ενώ την ίδια ώρα έπεφταν αντικείμενα από την κερκίδα του Απόλλωνα και μια πέτρα τραυμάτισε τον Γιωργαλλίδη στην ωμοπλάτη, που επίσης έπεσε στο έδαφος. Δημιουργήθηκε ένα κομφούζιο στον αγωνιστικό χώρο από αντεγκλήσεις και σπρωξίματα των αντιπάλων ποδοσφαιριστών, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη προσπαθούσε να τους διαχωρίσει. Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν 15-20 λεπτά, βγήκε η επίσημη θέση του διαιτητή ότι το παιχνίδι διακόπτεται.

27/8/2005 ΑΠΕΠ - AEΛ
Στο γήπεδο του ΘΟΙ Λακατάμιας, όπου διεξαγόταν ο αγώνας, ανεγκέφαλος οπαδός έριξε φωτοβολίδα, που αν κτυπούσε άτομο, ίσως και να είχαμε μια μεγάλη τραγωδία. Ο συγκεκριμένος οπαδός στο 87’ πέταξε φωτοβολίδα, η οποία, αφού αναπήδησε στο χόρτο, διέσχισε το μισό γήπεδο, πέρασε μέσα από τα δίκτυα, κτύπησε πάνω στον τοίχο του γηπέδου, σχεδόν δίπλα από κινηματογραφιστή τηλεοπτικού σταθμού και κάποιου αμέριμνου μικρού, που έφερνε τις μπάλες πίσω στο γήπεδο και καρφώθηκε κυριολεκτικά εκ νέου στα δίκτυα του Γουέστ, ο οποίος ευτυχώς είδε έγκαιρα την τρελή πορεία της φωτοβολίδας και απομακρύνθηκε. Από θαύμα η φωτοβολίδα δεν βρήκε κάποιον παίκτη στην τρελή της πορεία, ή δεν άλλαξε κατεύθυνση προς την κερκίδα των υπόλοιπων οπαδών της ΑΕΛ, που παρακολουθούσαν αμέριμνοι τον αγώνα και την προσπάθεια της ομάδας τους, γιατί, αν συνέβαινε αυτό, τότε ίσως να μιλούσαμε για θύματα!


Αποτελέσματα αγωνιστηκής

Σάββατο (20/10)


Δόξα-Εθνικός 2-1
ΕΝΠ-Ολυμπιακός 0-1
Ν.Σαλαμίνα-Ομόνοια 0-2

Κυριακή (21/10)


ΑΠΟΠ/Κινύρας-ΑΕΚ 0-1
ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνας διακ.
ΑΕΛ-Aρης 0-0
Ανόρθωση-Αλκή 1-0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 

Counters